ABD ve İngiltere: İsrail yoksa biz de yokuz!

Posted by

Hiroşima’daki törene katılan Julia Longbottom, Rusya’nın aksine “İsrail’in kendini savunma hakkını kullandığını“, İsrail’i Rusya ile bir tutmanın ‘yanıltıcı’ olacağını savundu. Rahm Israel Emanuel de Hiroşima’daki törene katılmasına rağmen Nagazaki’deki törene katılmayacağını, ‘etkinliği siyasileştirmek istemediğini‘ ifade etti.

Nagazaki’deki anma törenine katılmayacak büyükelçilerin, üst düzey olmayan diplomatlar tarafından temsil edileceği kaydedildi.

ABD’nin Nagazaki’ye atom bombasıyla saldırısının yıl dönümü olan 9 Ağustos’taki anma törenine İsrail’in davet edilmeyeceği açıklanmıştı. Nagazaki Belediye Başkanı Suzuki Şiro, Gazze’deki vahim insani durumun ve kamuoyunun saldırılara ilişkin protestolarının, anma törenini sekteye uğratabileceği endişesiyle bu kararı aldıklarını belirtmişti.

Ne olmuştu?

ABD, 6 Ağustos 1945’te Hiroşima’ya tarihin ilk atom bombasını atmış, kentin yüzde 90’ı yıkılmış, ilk anda 80 bin kişi yaşamını yitirmişti. Üç gün sonra da Nagazaki’ye atom bombası atılmış, burada da en az 40 bin kişinin ilk anda öldüğü belirtilmişti.

Atom bombasının sonraki etkileriyle de büyük çoğunluğu sivil olmak üzere yaklaşık 110 bin kişinin yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor. İzleyen aylar ve senelerde radyasyona bağlı hastalıklardan bölgede ölümler devam etmişti.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir